Странна публикация в YouTube зарадва и много бързо разочарова и

...
 Странна публикация в YouTube зарадва и много бързо разочарова и
Коментари Харесай

Мистерия с „Ролинг Стоунс” в YouTube

 Странна обява в YouTube зарадва и доста бързо разочарова и озадачи най-запалените почитатели на „ Ролинг Стоунс ” в интернет. На 31 декември следобяд акаунтът 69RSTRAX качи на страницата си във видеоплатформата сбирка от 75 ранни записи на групата, в това число изпълнения  онлайн и неизползвани студийни версии, без никакви мнения и пояснения. Няколко часа по-късно, на 1 януари 2020 година, още веднъж без пояснения и предизвестие, записите са изчезнали, оповестява „ Гардиън ”.

Проверката на изданието демонстрира, че 69RSTRAX се е включил към YouTube на 29 декември, без никакви данни за своята еднаквост. Задържителният за уеб страницата имейл адрес се оказал свързван с ABKCO - музикална издателска компания, която има правата върху забележителна част от ранните записи на „ Ролинг Стоунс ”. 

Според „ Варайъти ” (изданието, които първо заяви за кратковременната публикация),  отговорът евентуално би трябвало да се търси в директивата на Европейския съюз за авторското право. Съгласно законодателството на Европейски Съюз звукозаписите подлежат на авторски права през първите 50 години след основаването им - в случай че в това време не са „ законно оповестени “, като следователно срокът на авторските им права се удължава с още 20 години. Така в края на 2019 г.  компанията ABKCO се е оказала пред алтернативата или да разгласява записите, или да изгуби опцията да печели пари от тях отсега нататък, тъй като записите (но не и композициите) са щели да бъдат освободени от авторски права.  

Публикуването и последвалото скриване на няколко десетките редки и неиздадени до момента записи на фамозната рок група, може би  е било остроумен опит на ABKCO да заобиколи законите на Европейски Съюз за авторското право и да се предотврати прекосяването им в категорията „ публично достояние ” на 50-ата година от основаването им - такова обяснение на мистериозната преживелица предлага „ Гардиън ”.   

Други компании, сблъскали се с сходни проблеми, също са издавали колекции, представляващи интерес единствено за най-големите почитатели – като албумът с пиратски записи на „ Бийтълс ” от декември 2013 „ The Beatles Bootleg Recordings 1963 ”, наличен извънредно посредством магазина на iTunes, изначало също единствено за няколко часа. В края на декември 2012 година „ Сони мюзик ” издаде компилация с незавършени и непубликувани песни на Боб Дилън, наречена безусловно (и напълно честно) „ Колекция за удължение на авторските права, Том I ” - в тираж 100 броя, която се продаваше единствено в Европа.

Но за първи път музикална компания подхваща толкоз минималистичен метод към публикуването. И макар че (макар и единствено за броени часове) записите на „ Ролинг Стоунс ” са били налични в  YouTube, те са били обработени с спомагателни шумове по този начин, че да станат оптимално непривлекателни за почитателите, които биха могли да си ги смъкват и да ги споделят. 

Предстои да забележим дали публикация за един ден, единствено на една интернет видео платформа  ще бъде задоволителна да убеди европейските съдилища, че е записите са били „ законно оповестени ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР